יום שלישי, 4 במרץ 2014

כיצד מטפלים באף שבור?

אין צורך להרחיב על חשיבותו של אף תקין עבור התפקוד שלו. לכן, ברור כי שבר באף הוא צרה צרורה. מעבר לפגיעה באחד החושים הבסיסיים של האדם, כולל השבר כאבים עצומים, ולא פעם גם חששות על פגיעה במראה האסתטי של האף. כתוצאה, עולה שאלה משמעותית אחת, והיא מה בדיוק ניתן לעשות על מנת להשיב אף שנשבר למצבו המקורי. החדשות הטובות הן שמוצעים כיום לא מעט פתרונות לכך.

האם הכיסוי הביטוחי נכנס לתמונה?

כצעד ראשון, עוד לפני שמדברים על הפתרונות הספציפיים לטיפול באף שבור, צריך לשאול מי בדיוק יכול לממן את זה. כאן, הסוגיה מורכבת בכל קנה מידה. ניקח לדוגמא מצב שבו הפגיעה באף היא פועל יוצא של תאונת דרכים, בהתייחס לביטוחים הנפוצים כיום. הביטוח המקיף אינו רלוונטי, מכיוון שהוא מטפל בנזקים ברכב עצמו. באם רכשת ביטוח צד ג למכונית שלך, הוא יכסה תביעות עתידיות של הצד הנפגע בתאונת הדרכים כלפיך, ולכן גם הוא אינו מתאים. ביטוח חובה, הנוגע לנזקי גוף של הנהג עצמו, הוא הרלוונטי כאן. כדי לקבל אותו, נדרש להוכיח את הנזק שנגרם, לאף כמו לאיזורים אחרים בגוף, וכן שהדבר נגרם עקב תאונת הדרכים עצמה.

המצבים בהם אף מוגדר כשבור

לא כל מכה חזקה באף, חשוב להדגיש, תביא לשבר שלו. המצב יוגדר ככזה רק אם אותה פגיעה מביאה לשינוי מהותי במבנה העצמות של האף. גם בעין שאינה מקצועית ניתן להבחין בכך, אך כמובן שמומלץ לבקש אבחון מקיף של רופא מומחה. ואגב, שבר באף מלווה פעמים רבות בתופעות דוגמת דימום מאסיבי ממנו, נפיחות בפנים או אפילו קשיים בנשימה (כאשר המכה מביאה לשבירתה של עצם הסחוס).

חשוב מאד להדגיש, בהקשר הזה, כי טיפול באף שבור הופך ליעיל פי כמה כאשר הוא נעשה קרוב ככל האפשר למועד הפגיעה בו. זאת מכיוון שבהיעדר טיפול, עלולות העצמות והסחוס להתאחות, מה שיקשה מאד, בשלבים הבאים, להשיב את המצב לקדמותו.

הטיפול הנפוץ: ניתוח פלסטי

כשמדברים על טיפול באף שבור, נכנסים לרוב לשדה המשחק הפלסטי. ניתוח אף נחשב לאחד הניתוחים הפלסטיים הנפוצים ביותר, כאשר במספר לא מבוטל של מקרים הוא נדרש לאחר שבר באף. כאן, יש לציין כי סוג הניתוח הספציפי נקבע על פי היקף הנזק לאף: באם הנזק הוא חיצוני גרידא, יבוסס הניתוח על שבירת עצמות האף, הסרת הרקמות והסחוסים והשבת האף לצורה הטבעית שלו. מכאן, למעשה, ניתן לתפוס שתי ציפורים במכה, ואף לשפר את מראה צורת האף, פעולה שלא מסבכת יתר על המידה את הניתוח.

המקרה הנפוץ הנוסף הוא זה בו השבר באף מביא לנזק מהותי בזרימתו של האוויר בתעלות שבאף, מה שכמובן כולל בתוכו לא מעט סכנות. במצב הזה, הניתוח הספציפי הנכנס לתמונה הוא ניתוח מחיצת אף, שכולל בתוכו את יישורם והסרתם של העצמות וחלקי הסחוס שמונעים מהאוויר לזרום בחופשיות באף.

בכל מקרה, חשוב לבחון את טיבו של הרופא המנתח, לראות מהן תופעות הלוואי האפשריות לניתוחים וכן סיכויי ההצלחה שלהם.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה